МЗС поінформує «нормандську четвірку» про загострення ситуації на Донбасі

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністерство закордонних справ України за дорученням президента поінформує держави-учасниці «нормандської четвірки», голову ОБСЄ, ЄС та НАТО про загострення ситуації на Донбасі. Про це йдеться у повідомленні на сайті МЗС. У відомстві вказують на загрозу зриву плану мирного врегулювання.

«В МЗС України звертають увагу на значну інтенсифікацію провокацій, обстрілів та цілеспрямованих атак на позиції сил антитерористичної операції з боку підтримуваних Росією бойовиків», – зазначили у МЗС.

«Російська сторона має вжити негайних заходів для того, щоб припинити дії, які несуть Україні руйнування та смерть, загрожують безпеці та стабільності на всьому європейському континенті», – наголосили у відомстві.

У МЗС звернули увагу на те, що за останні дні зросла кількість обстрілів із боку бойовиків не лише по позиціях сил АТО, але й по цивільних обʼєктах на Донеччині і Луганщині. «Атака силами до батальйонної тактичної групи за підтримки важкої броньованої техніки, танків та БТРів у напрямку населеного пункту Старогнатівка, що сталася 10 серпня, є тривожною ознакою подальшої ескалації ситуації», – додали у МЗС.

У відомстві зазначили, що перебувають на контакті з місією спостерігачів ОБСЄ і докладають зусиль, щоб вони могли виконувати свій мандат.

Загострення ситуації на сході України у понеділок констатували також в Адміністрації президента. Через почастішання обстрілів, а також інциденти, повʼязані з СММ ОБСЄ, президент України у понеділок зустрівся з секретарем РНБО, начальником Генштабу і міністром оборони.

Бойовики звинувачують у зриві мінських домовленостей сили АТО. Там також відкинули причетність до підпалу у Донецьку 7 автомобілів СММ ОБСЄ.