У Києві презентували виставку сучасного українського натюрморту

Відвідувачі художньої виставки «(Не)видима присутність. Сучасний український натюрморт», Київ, 12 серпня 2015 року

У національному заповіднику «Софія Київська» презентували виставку сучасного українського натюрморту

«Довгий час ми були свідками вузького розуміння натюрморту. Але цей жанр сьогодні розвивається і видозмінюється.Наше завдання – показати розвиток цього жанру в Україні», – розповідають організатори виставки «(Не)видима присутність. Сучасний український натюрморт».

Художники на відкритті виставки

Молода українська художниця Олеся Джураєва, роботи якої увійшли до експозиції, працює у жанрі натюрморту майже шість років.

«Чому «(не)видима присутність»? Натюрморт не зображає людей. Але я впевнена, що, якщо художникам запропонувати зобразити один натюрморт, кожен зробить це по-іншому. Ми пропускаємо те, що бачимо, через себе і тому стаємо видимі у картинах», – зазначає вона.

Художник Ахра Аджинджал і його робота «Натюрморт»

«У 19 столітті натюрморт у так званому «табелі про ранги» академії мистецтв був на останній позиції. Але вже згодом він ставав все популярнішим. І сьогодні ми є свідками виставки дуже високого рівня», – зауважує мистецтвознавець Едуард Димшиц.

До виставки загалом увійшли близько 50 живописних і графічних робіт семи сучасних українських художників: Ахри Аджинджала, Марти Бальзак, Олексія Белюсенка, Матвія Вайсберга, Олесі Джураєвої, Ірини Єремаєвої та Бориса Фірцака.

Експозиція буде відкрита для відвідувачів до 20 вересня.

Художник Олексій Белюсенко: «Ніколи не хотів працювати в абстракціонізмі. Але ідея «лише згадки про річ» мені імпонує. Тому в першому ряді ви чітко бачите фрукт, а поруч – лише легкі контури»