Жителі Дніпропетровська здають кров для важкопоранених бійців

Жителі Дніпропетровська масово здають кров для важкопоранених бійців, 12 серпня 2015 року

У середу, 12 серпня, жителі Дніпропетровська масово здавали кров для бійців, поранених на Донбасі після загострення ситуації з обстрілами. Забір крові триває зранку на базі обласної станції переливання крові.

Акцію оголосили дніпропетровські волонтери спільно з медиками. За словами лікарів, здати кров для бійців прийшли десятки охочих.

Як розповіла Радіо Свобода заступник начальника медичної частини станції Валентина Кащак, зараз є нагальна потреба у крові всіх груп негативного резусу.

Головним «замовником» крові є обласна лікарня імені Мечникова, де лікують важкопоранених бійців. Як зазначила Валентина Кащак, на кожного пораненого, який потребує переливання, йде приблизно по 2 – 2,5 літра еритроцитів. Щоб лікарі могли виготовити одну таку «порцію», кров мають здати 8 донорів.

«Якщо є велика потреба у крові, ми залучаємо службу крові: окрім нашої станції, в області є дві станції й 11 відділень переливання крові, вони відгукуються, допомагають», – розповіла Кащак.

Узяту у донорів кров розділяють на плазму та еритроцити, плазму відправляють на заморожування та зберігання, еритроцити після апробації – до медичних закладів міста.

Серед донорів, які прийшли здати кров для бійців, переважна більшість – молоді люди. У четвер станція переливання крові обіцяє працювати до останнього відвідувача, щоб взяти кров в усіх охочих.

За останні 10 діб на Дніпропетровщину, до обласної лікарні імені Мечникова, доправили понад 40 поранених бійців із зони АТО. За даними з лікарні, більшість із них перебувають у реанімації, адже стан – важкий. Як розповіли лікарі, найбільше поранених прибуває наразі з луганського напрямку та з-під Пісків.