У Туреччині можливі позачергові парламентські вибори

Ахмет Давутоглу

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявляє, що коаліційні переговори з головною опозиційною партією провалилися і це відкрило шлях для проведення позачергових виборів.

«Ми дійшли висновку, що база для партнерства існує», – сказав Давутоглу у четвер, 13 серпня, після зустрічі з лідером опозиційної «Республіканської народної партії» Кемалем Кілікдароглу в Анкарі.

Останній термін для формування нового уряду у Туреччині збігає вкінці наступного тижня.

Давутоглу, лідер партії «Право і справедливість», заявив, що існує «велика ймовірність» дочасних виборів. «Насправді дочасні вибори стали єдиною можливість для Туреччини», – додав Давутоглу.

За словами Кемаля Кілікдароглу, Ахмет Давутоглу запропонував сформувати тимчасовий уряд чи уряд меншості. Кілікдароглу наголосив, що помилково розглядати позачергові вибори як єдину альтернативу.

Кемаль Кілікдароглу

Правляча партія «Право і справедливість» втратила більшість у парламенті під час виборів 7 червня. Це сталося вперше з 2002 року.

Нинішня політична криза у Туреччині відбувається у час, коли ця країна веде боротьбу проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії, а також «Робітничої партії Курдистану» (PKK) на півночі Іраку.