Військова прокуратура продовжила розслідування подій під Іловайськом – Матіос

Українські військові в Іловайську, 26 серпня 2014 року

Військова прокуратура продовжила розслідування подій в Іловайську, заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на зустрічі з військовими експертами.

«Суспільство може на нас гніватися, але ми маємо ще кілька місяців для прийняття цього рішення (завершення розслідування – ред.)», – зазначив він.

За даними Матіоса, під час іловайських подій загинули 366 бійців, поранені 429 і зникли безвісти 158 бійців АТО, 128 бійців були взяті в полон, коли наприкінці серпня минулого року українські підрозділи і бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом.

Напередодні у СБУ повідомляли, що Служба безпеки України підозрює й оголосила в розшук начальника Генерального штабу Збройних сил Росії Валерія Герасимова, а також десятьох військовослужбовців Збройних сил Росії за організацію та розв’язування збройного конфлікту на території України. За даними відомства, ці особи причетні до подій в Іловайську. Водночас російська сторона ці звинувачення відкидає.

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування обставин події. У жовтні минулого року слідча комісія парламенту у своєму звіті заявила, що помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану, призвели до трагедії під Іловайськом.