Прем’єр Греції оголосив про відставку уряду і дострокові вибори

Алексіс Ципрас вирушає до президента Греції, щоб подати заяву про відставку, Афіни, 20 серпня 2015 року

У Греції прем’єр-міністр Алексіс Ципрас заявив, що йде у відставку і що у країні відбудуться дострокові вибори.

Як сказав прем’єр, виступаючи на телебаченні, він віддасть на суд грецького народу всі досягнення й недогляди, що їх він зробив за сім місяців на посаді, щоб народ знову зробив свій вибір.

Відтак він на зустрічі з президентом Греції Прокопісом Павлопулосом офіційно подав прохання про відставку – свою і всього його уряду – і попросив призначити вибори якнайшвидше.

У Греції припускають, що ці вибори мали б відбутися, наймовірніше, 20 вересня.

За словами коментаторів, Ципрас вочевидь прагне через такі вибори зміцнити свою послаблену останнім часом владу, сподіваючись, що люди знову підтримають його популістські заклики нині – поки вони ще не відчули нового удару від суворих бюджетних заощаджень і підвищень податків, які є умовою надання Греції вже третього пакета міжнародної фінансової допомоги.

Натомість у Європейському союзі на перші повідомлення про відставку уряду Греції відреагували протилежним чином: там сподіваються, що результати дострокових виборів можуть розширити підтримку в Афінах умов цієї допомоги.

Раніше в четвер, 20 серпня, Греція почала отримувати перші кошти з нового пакета допомоги на загальну суму до 86 мільярдів євро, яку вона має отримати протягом трьох років. Завдяки їм країна змогла цього ж дня сплатити 3 мільярди 200 мільйонів євро на обслуговування її боргу Європейському центральному банкові, яких вона раніше просто не мала.