Військові країн ОДКБ почали спільні навчання

Прапори ОДКБ і країн-членів, архівне фото

Військові країн-членів Організації Договору про колективну безпеку, в якій провідну роль відіграє Росія, почали шестиденні навчання неподалік кордонів члена НАТО Естонії.

Як заявив командувач навчань «Співпраця-2015», російський генерал Володимир Шаманов, навчання присвячені відпрацюванню «локалізації збройного конфлікту і ліквідації незаконних збройних формувань у східноєвропейському регіоні».

У навчаннях у Псковській області на північному заході Росії беруть участь близько двох тисяч військових із усіх шести країн-членів: близько тисячі з Росії, а також війська з Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизстану й Таджикистану. Також до навчань залучені близько 200 одиниць наземної техніки, близько 40 літаків і вертольотів.

Напередодні навчань в ОДКБ заявляли, що їхня тема «ґрунтується на вигаданій військово-політичній ситуації і не має стосунку до реальних подій».

У зв’язку з реальними подіями, а саме з агресією Росії проти України, відносини Заходу з Москвою різко напружилися. І Росія, і країни НАТО стали проводити все нові військові навчання неподалік кордонів одне одного.

Договір про колективну безпеку, неформально відомий також як «Ташкентський пакт», під проводом Росії, що набув чинності 1994 року, спершу мав дев’ять учасників, але три країни – Азербайджан, Грузія й Узбекистан – уже 1999-го вийшли з нього. 2002 року на базі договору була створена Організація Договору про колективну безпеку.