Клімкін пропонує створити «список Сенцова-Савченко»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про необхідність створення списку санкцій проти причетних до незаконного утримання українських громадян у Росії.

«Я вважаю, що ми повинні поступово переходити до розмови про список «Сенцова-Савченко». Це має бути конкретний список санкцій. Так як було у випадку Магнітського, нам зараз потрібен цей список санкцій. І кожен у Росії, хто має відношення до цих несправедливих рішень, не повинен відчувати себе у безпеці. Над цим ми будемо працювати», – заявив Клімкін у вівторок, 25 серпня, в ефірі телеканалу «Інтер».

25 серпня суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років за звинуваченнями в організації терактів у Криму.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року у Криму, який Росія анексувала, і звинуватили в організації терактів на півострові.

Сенцов і Кольченко свою провину заперечують. Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликала Росію зняти обвинувачення проти Сенцова й Кольченка.

За даними правозахисників, у Росії наразі незаконно утримують понад десять громадян України. Найстаршому політв’язневі Юрію Солошенкові 73 роки.

«Список Магнітського» – закон, названий так на згадку про померлого у московському СІЗО аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, був ухвалений конгресом США наприкінці 2012 року. Він передбачає візові й економічні санкції щодо росіян, причетних, на думку американських парламентарів, до порушень прав людини.

На цю ж тему: