Делегація Ради федерації Росії не поїде до США через візу Матвієнко

Валентина Матвієнко

Делегація Ради федерації Росії не поїде до США на сесію Міжпарламентського союзу у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку через те, що спікеру верхньої палати російського парламенту Валентині Матвієнко видали візу з обмеженням. Про це у середу, 26 серпня, повідомили у МЗС Росії.

Валентині Матвієнко, яку включили до списку санкцій після анексії Криму Росією, дозволили відвідати Нью-Йорк на три дні, не виїжджаючи з центру Мангеттена, де розташована штаб-квартира ООН, далі, ніж на 25 кілометрів.

У МЗС Росії назвали ці обмеження «неприпустимими».

Російська делегація на чолі з Матвієнко планувала взяти участь у конференції Міжпарламентського союзу, яка відбудеться у Нью-Йорку у кінці серпня.

Режим персональних санкцій, що встановлює заборону на в’їзд підсанкційної особи, передбачає можливість винятку, якщо ця особа є членом офіційної делегації і збирається брати участь у заході міжнародної організації, яка працює на території держави, що бере участь у санкціях. Але в разі видачі візи для участі в такому заході вона має бути обмежена в часі і за територією, щоб підсанкційна особа не могла використати її з іншою метою, крім участі в міжнародному заході.