Туск: вирок Сенцову і Кольченку – символ цинізму політики Росії

Голова Європейської ради Дональд Туск

Голова Європейської ради Дональд Туск називає вирок українському кінорежисеру Олегу Сенцову та активісту Олександру Кольченку символом цинізму, який домінує у політиці Росії. Про він заявив у четвер, 27 серпня, на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком після зустрічі у Брюсселі.

За словами Туска, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також український штурман Надія Савченко і решта українців, що перебувають за ґратами в Росії, утримуються там незаконно.

«Поки Олег Сенцов та інші залишаються у в’язниці, всі чесні і порядні люди не залишаться байдужими до їхньої долі», – зазначив Дональд Туск.

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

У ЄС засудили вирок Сенцову і Кольченку. Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявила, що «російські суди не мають компетенції вершити правосуддя щодо дій, вчинених за межами міжнародно визнаної території Росії».

У ЄС розцінюють цю справу як порушення міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя, закликають негайно звільнити Сенцова і Кольченка і гарантувати їм безпечне повернення в Україну.

У США вирок Сенцову і Кольченку називають помилкою правосуддя.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського