Джелял: суд відхилив апеляцію кримчанина, заарештованого у «справі 26 лютого»

Протистояння під стінами кримського парламенту, 26 лютого 2014 року

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що суд в Сімферополі 28 серпня відхилив скаргу на продовження арешту кримчанину Мустафі Дегерменджі, заарештованого у справі протестів 26 лютого. Про це Джелял повідомив проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

«Суд відхилив скаргу захисту, як і у випадку з Ахтемом Чийгозом. Дегерменджі залишиться під арештом до 7 листопада», – сказав Джелял.

Дегерменджі затримали 7 травня в селі Грушівка Судацького регіону група озброєних силовиків. Його звинуватили в участі у масових заворушеннях біля стін кримського парламенту 26 лютого 2014 року.

Того дня під кримським парламентом на свої мітинги зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходів виступили, з одного боку, глава Меджлісу Рефат Чубаров, з іншого – лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді внаслідок сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії після анексії Криму порушив за даним фактом кримінальну справу.

У рамках її розслідування «за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях» 29 січня цього року затримали й арештували заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза. 24 серпня «Верховна суд» Криму відмовився задовольнити апеляційні скарги захисту Чийгоза. Термін арешту заступником глави Меджлісу, який неодноразово продовжували, закінчується 19 листопада.