ВООЗ повідомляє поліомієліт на Закарпатті, місцеві медики спростовують це

Вакцинація дитини оральною поліовакциною (ілюстраційне фото)

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про два випадки захворювання на поліомієліт у Закарпатській області. Це, за повідомленням ВООЗ, є першим випадком цієї хвороби у Європі з 2010 року.

На думку фахівців ВООЗ, причиною захворювань на поліомієліт на Закарпатті є те, що лише половина дітей мають щеплення проти цієї хвороби.

Між тим, медики Закарпатської області спростовують повідомлення про випадки поліомієліту

«У Закарпатській області не зареєстровано жодного випадку поліомієліту. Цього року у Закарпатті до лікарів зверталось 12 людей зі схожими симптомами. Зокрема, йдеться про двох дітей з гострими в’ялими паралічами у Рахівському та Тячівському районі віком 1 та 4 років. Медики здійснили лабораторні дослідження, які показали, що поліомієліту у них немає. Це означає, що циркуляції дикого поліовірусу, який викликає захворювання поліомієліту, на Закарпатті немає», – повідомив у середу, 2 вересня, на прес-конференції в Ужгороді начальник головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимир Маркович, якого цитує Mukachevo.net.

1 вересня у Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що на Закарпатті зафіксували два випадки захворювання дітей на поліомієліт – одній дитині чотири роки, іншій – десять місяців. За повідомленням МОЗ, діти не були вакциновані.

У дітей, які мають параліч через хворобу, підтвердили поліовірус cVDPV1, зазначили у Міністерстві.

За даними МОЗ, випадки циркуляції cVDPV дуже рідкісні, проте очікувані у країнах з великою кількістю невакцинованих груп населення. З 2009 по 2013 роки випадки cVDPV спостерігалися в Афганістані, Камеруні, Чад, Кенії, Нігерії, Пакистані, Сомалі, Ємені.

У МОЗ і ЮНІСЕФ нагадують, що поліомієліт – дуже заразна хвороба, що призводить до паралічу і смерті.