Турчинов: біля будівлі Верховної Ради 31 серпня мали кинути загалом сім гранат

Момент кидання гранати на відеокадрі Радіо Свобода, 31 серпня 2015 року

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що під час заворушень 31 серпня біля будівлі Верховної Ради в Києві мали кинути загалом сім гранат.

За його словами, ті, хто готував ті «провокації», хотіли, щоб вони були масштабнішими. Перша граната, яку дійсно кинули біля шерег Національної гвардії, мала б підштовхнути нацгвардійців вдатися до зброї, як і передбачає інструкція, сказав Турчинов у телепрограмі «Лівий берег із Сонею Кошкіною».

Після цього, заявив він, іще шість гранат мали полетіти у вікна будівлі парламенту.

Оскільки організатори припускали, що Нацгвардія вдасться до зброї і серед демонстрантів будуть численні жертви, й через це стане практично неможливо встановити, «хто першим стріляв», сказав Турчинов.

Але він не уточнив, кого вважає авторами такого плану, сказавши лише, що «організаторів назве слідство» і вони «сидітимуть на лаві підсудних».

При цьому, на думку Турчинова, якщо буде доведена причетність до заворушень когось із народних депутатів, із них можуть зняти недоторканність.

Раніше у вівторок, 8 вересня, президент Петро Порошенко заявляв, що крім тієї однієї гранати, яку кинули біля Верховної Ради 31 серпня, у вікно будівлі парламенту мали кинути ще одну, загалом другу гранату.

Минулого тижня про підозру у скоєнні злочинів у зв’язку з сутичками під стінами Верховної Ради 31 серпня Міністерство внутрішніх справ оголосило представникам партії «Свобода» Ігореві Швайці, Юрієві Сиротюку й Едуардові Леонову. Голова МВС Арсен Аваков раніше заявляв, що звинувачує в тому, що сталося, партію «Свобода» і її лідера, народного депутата Олега Тягнибока. Тим часом його допитували як свідка.

Також минулого тижня Печерський районний суд Києва обрав 18 з підозрюваних у сутичках біля Верховної Ради запобіжний захід: 16 підозрюваним у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення застави, ще двоє затриманих перебуватимуть під цілодобовим домашнім арештом.

31 серпня під стінами будівлі парламенту в Києві виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, із боку демонстрантів у бік правоохоронців кинули бойову гранату. Від поранень, зазнаних унаслідок вибуху, загинули три бійці Нацгвардії.

Як заявив речник МВС Артем Шевченко, загалом унаслідок сутичок і вибуху потерпіла 141 людина, із них – 131 міліціонер і боєць Нацгвардії. У прокуратурі повідомили, що потерпіли 150 людей.

На цю ж тему:

08.09.2015
Граната для Нацгвардії та граната для депутатів і журналістів – Порошенко озвучив «плани терористів» 31 серпня

«700 фрагментів, які повинні були вилетіти звідти… уявіть собі кількість жертв у Верховній Раді» далі