Путін заявляє про безальтернативність мінських домовленостей і хоче контакту Києва з сепаратистами

Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін заявляє про безальтернативність мінських домовленостей і про бажання, щоб Київ пішов на домовленості з сепаратистами.

«Що стосується виконання мінських угод, то альтернативи немає. І найголовніше, що потрібно зробити, це встановити прямий контакт між київською владою і владою Донецької та Луганської «республік», щоб реалізувати мінські угоди», – сказав Путін у суботу, 12 вересня, під час відвідин музею «Херсонес» в анексованому Криму разом з екс-прем’єром Італії Сільвіо Берлусконі.

Коментуючи можливість приєднання окупованої бойовиками угруповань «ДНР» і «ЛНР» території Донбасу до Росії, Володимир Путін заявив, що «такі питання на вулиці не вирішуються».

«Ми душею і серцем з Донбасом, але, на жаль, це серйозне питання не вирішується Росією», – сказав Путін.

Раніше у суботу екс-президент України, представник української сторони на переговорах у Мінську Леонід Кучма заявив, що конфлікт на Донбасі йде до «заморожування», чого прагне Росія.

У Києві вже не раз заявляли, що з питань, які стосуються Донбасу, консультуються з легітимними представниками цього регіону – але не з представниками незаконних збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР», що захопили частину регіону збройною силою за прямої підтримки Росії і визнані в Україні терористичними.

Згідно з мінськими домовленостями, на лінії контакту від середини лютого мав діяти черговий режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки й обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривали. Сторони звинувачували одна одну в порушеннях і провокаціях.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули майже 8 тисяч людей.