У ЄС домовилися про переселення спершу 32 тисяч біженців

Голови МВС Словаччини Роберт Калінак (с) і Австрії Йоганна Мікль-Лайтнер (п) дискутують під час зустрічі у Брюсселі, 14 вересня 2015 року

Міністри внутрішніх справ країн-членів Європейського союзу домовилися про перший етап переселення біженців, що прибули до Італії і Греції, до інших держав ЄС. Ідеться про 32 тисячі біженців.

Це число менше, ніж навіть перша, ще травнева пропозиція Європейської комісії – розселити по країнах Євросоюзу 40 тисяч мігрантів, – і значно менша, ніж названі вже минулого тижня 160 тисяч, переселити яких із Італії, Греції й Угорщини закликав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

План Юнкера, який він сподівався затвердити на нинішній зустрічі міністрів, передбачав обов’язкові квоти, що мали визначити, скільки біженців зобов’язана прийняти кожна країна ЄС. Ідею таких квот підтримують Німеччина і Франція, до яких прямує більшість мігрантів. Натомість її відкидають східноєвропейські члени ЄС – у першу чергу Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина.

Через кризу з біженцями за останні два дні вже три країни ЄС – Німеччина, Австрія і Словаччина – оголосили, що тимчасово зупиняють чинність шенгенських домовленостей про зняття контролю на внутрішніх кордонах країн-учасниць і відновлюють цей контроль із метою зупинити неконтрольований нині наплив мігрантів. Таку можливість розглядають і ще кілька країн «шенгену». А Угорщина заявила, що посилює охорону свого кордону з Сербією, не членом ЄС, звідки прямує більшість біженців.

Тітка потонулого хлопчика закликала лідерів ЄС «відкрити серця» біженцям

Your browser doesn’t support HTML5

Тітка потонулого хлопчика закликала лідерів ЄС «відкрити серця» біженцям