На Київщині на військовому полігоні порушуються права мобілізованих – представники омбудсмена

Ілюстративне фото

Представники секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини заявляють про порушення прав мобілізованих військових у навчальному військовому полігоні на території Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Як повідомляють у прес-службі уповноваженого з прав людини, такого висновку представники омбудсмена дійшли під час відвідин полігону 17 вересня.

Зокрема, йдеться про можливі факти жорстокого поводження з мобілізованими військовими, зазначається у повідомленні.

Наприклад, під час огляду приміщення колишньої гауптвахти (зі слів командира військової частини, воно не використовується) співробітники секретаріату уповноваженого побачили очевидні ознаки недавнього перебування людей у її камерах (свіжі газети, недопалки, пляшка з питною водою).

Подібні ознаки були виявлені й у металевому контейнері, що є на території наметового табору на території полігону. За непідтвердженими даними, він міг використовуватися для «перевиховання» бійців, які занадто схильні до вживання алкогольних напоїв.

За даними представників омбудсмена, також у спальних приміщеннях на кожного військовослужбовця припадає удвічі менше корисної житлової площі, ніж це передбачене мінімальними стандартами (2 квадратних метри замість 4 квадратних метрів). Крім того, більшість військовослужбовців не забезпечені рушниками і не мають постільної білизни.

У Міноборони наразі ці заяви про порушення прав мобілізованих військових не коментували.

За даними міністра оборони Степана Полторака, за шість хвиль мобілізації до армії призвали 210 тисяч військових.