Суд у Києві почав розглядати апеляцію на арешт Мосійчука

Ігор Мосійчук під час затримання в парламенті, 17 вересня 2015 року

Апеляційний суд Києва почав розглядати апеляцію на арешт депутата Верховної Ради України із фракції Радикальної партії Ігоря Мосійчука, повідомляє прес-служба депутата.

На початку засідання захист підозрюваного заявив кілька клопотань, зокрема про виклик до суду як свідків голови парламенту Володимира Гройсмана, в.о. керівника регламентного комітету Павла Пинзеника і керівників фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч» Юлії Тимошенко й Олега Березюка. На думку захисту, їхні свідчення доведуть незаконність ухвалення постанови про зняття недоторканності з Мосійчука.

Крім того, захист просив викликати до суду свідка Дмитра Корчинського – для надання пояснень щодо подій в Приморському суді Маріуполя, де Мосійчука звинувачують у побитті судді. Адвокати також просять допитати «майора СБУ Мицика – щоб він дав роз’яснення щодо проведення ним негласних слідчих дій, щодо народного депутата України Мосійчука, до ухвалення рішення про зняття з нього недоторканності».

Усі ці клопотання суд відхилив.

Ігоря Мосійчука підозрюють у вчиненні правопорушень, передбачених п’ятьма статтями Кримінального кодексу, зокрема в одержанні неправомірної вигоди. 17 вересня Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, після чого його й затримали силовики в будівлі парламенту.

Перед голосуванням генеральний прокурор Віктор Шокін показав депутатам відео, на якому Мосійчук нібито отримує хабар. Сам парламентар назвав відео неправдивим, а обвинувачення на його адресу – політичною помстою.

18 вересня суд вирішив арештувати Мосійчука на два місяці. Він у відповідь оголосив голодування.