ЦВК: на парламентських виборах у Киргизстані перемогла провладна партія

Провладна Соціал-демократична партія Киргизстану перемогла на парламентських виборах, які відбулися 4 жовтня, набравши 27,5% голосів. Такі дані наводить Центральна виборча комісія Киргизстану після підрахунку майже всіх бюлетенів.

Опозиційна партія «Республіка – Ата-Журт» стає другою, маючи 20% голосів.

Всього 7-відсотковий виборчий бар’єр подолали шість партій. Парламент Киргизстану складається зі 120 депутатів.

За даними ЦВК, 4 жовтня проголосували 59% зареєстрованих виборців.

Як повідомив голова комісії Тайгунали Абдраїмов, голосування відбулося у «спокійній атмосфері».

За його словами, залишилося підрахувати близько 30 тисяч голосів виборців із закордонних дільниць.

Впродовж дня виборів фіксувалися випадки технічних проблем, лунали звинувачення в шахрайстві. Киргизька служба Радіо Свобода («Радіо Азаттик») повідомляла про довгі черги на деяких виборчих дільницях, багато виборців казали про дво- або й тригодинне очікування в очікуванні можливості проголосувати.

На виборах у Киргизстані вперше в Центральній Азії використовувалися біометричні картки для ідентифікації кожного виборця в спробі зупинити можливі фальсифікації. Віце-прем’єр Таїрбек Сарпашев заявив 4 жовтня, що від 3 до 5% виборців мали «технічні проблеми з біометричною системою голосування».

Міністерство внутрішніх справ заявило, що отримало деякі скарги на партії, які намагалися купити голоси. Водночас місцеві спостерігачі відзначили, що не отримували повідомлень про «дуже серйозні порушення».