Лукашенко: російська авіабаза Білорусі не потрібна

Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що питання створення російської військової авіабази на білоруський території не обговорювалося і потреби в створенні бази немає.

«Мови про те, щоб розмістити російську авіабазу на території Білорусі, ніколи не було», – сказав Лукашенко.

«Я спостерігаю останнім часом крики нашої опозиції щодо розміщення російської авіабази на території Білорусі. Я нічого про це не знаю. Людина, яка повинна приймати це рішення, – я, про це нічого не знаю. Нам не треба база сьогодні. Тим більше, військово-повітряні сили. Нам потрібні певні озброєння. Про що я публічно теж говорив Путіну і раніше Медведєву», – заявив білоруський президент.

Ідея створення російської бази вперше була озвучена міністром оборони Росії Сергієм Шойгу ще у 2013 році. Лукашенко не висловлював своєї згоди.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін розпорядився підписати угоду між його країною та Білоруссю про створення на території сусідньої держави російської авіаційної бази. Розпорядження оприлюднене на порталі правової інформації Російської Федерації, інформували 19 вересня російські агенції.

Наприкінці вересня кілька опозиційних білоруських політиків підписали заяву під назвою «За Білорусь без чужих військових баз». Вони вважають, що розміщення в Білорусі іноземної військової бази суперечить конституції, за якою країна прагне до нейтралітету.

На цю ж тему:

Плакат на акції протесту в Мінську, 4 жовтня 2015 року

05.10.2015
«Росіяни, валіть додому!» – білоруси про розміщення авіабази Росії у Білорусі

У Мінську 4 жовтня відбулася масова акція проти розміщення на території Білорусії російської військової авіаційної бази. Кількасот людей з плакатами, біло-червоно-білими прапорами опозиції і стягами Євросоюзу вийшли на вулиці Мінська, скандуючи «Нам потрібно мирне небо!». далі
05.10.2015
Російська авіабаза – це війна і загроза анексії – білоруська опозиція

«Росія сьогодні є агресором, провадить агресивну політику щодо Сирії, України» – Володимир Некляєв далі