США вітають відкладення незаконних виборів на Донбасі

Речник Держдепартаменту США Марк Тонер

США привітали відкладення сепаратистами на Донбасі «виборів», які вони раніше планували провести 18 жовтня та 1 листопада. Про це 6 жовтня заявив речник Держдепартаменту Марк Тонер.

«Сполучені Штати вітають повідомлення, що підтримувані Росією сепаратисти відклали новий раунд незаконних виборів на сході України. Люди, які живуть у контрольованих сепаратистами районах, заслуговують на обрання місцевої влади за міжнародними стандартами, відповідно до українського законодавства і за спостереження ОБСЄ, як це передбачають мінські домовленості», – наголосив речник зовнішньополітичного відомства США.

У вівторок, 6 жовтня, в Мінську проходила зустріч представників Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі за участю сепаратистів.

Також угруповання «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частини Донецької і Луганської областей України, заявили про скасування своїх «виборів», які призначили раніше на 18 жовтня і 1 листопада. Сепаратисти уточнили, що «вибори» перенесені на наступний рік, і наголосили, що рішення ухвалене у зв’язку з підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

При цьому сепаратисти заявили, що за цей час «Україна буде зобов’язана надати Донбасу особливий статус, не допустити переслідування і покарання осіб – учасників подій на території Донбасу, а також переголосувати поправки в Конституцію в новій, погодженій з сепаратистами редакції».

Представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний назвав рішення сепаратистів з угруповань «ЛНР» та «ДНР» щодо перенесення «виборів» шантажем.