Іслямов не згоден із заявами правозахисників про порушення під час блокади Криму

Ленур Іслямов на блокпості активістів громадянської блокади Криму, жовтень 2015 року

Один з ініціаторів громадянської блокади Криму Ленур Іслямов вважає, що «певним людям, причетним до бізнесу з Кримом», вигідно представити учасників акції в несприятливому світлі. Про це Іслямов повідомив у коментарі «Крим.Реалії».

Також Ленур Іслямов сумнівається, що правозахисники, які заявили про скарги на порушення прав людини з боку воєнізованих формувань, які беруть участь у блокаді Криму, приїхали для спостереження за дотриманням прав людини на адмінкордоні з Кримом.

«Правозахисники тут з’явилися з якимось незрозумілим посилом: мовляв, ви когось утримуєте. Ці люди роблять піар. Ми нікого не утримували. Ми отримали цих хлопців (затриманих кримчан, підозрюваних у сепаратизмі – ред.) і передали їх у руки правоохоронних органів. Правозахисники приїхали ні з того, ні з сього. У нас там (у Криму – ред.) Ахтем Чийгоз сидить уже 8 місяців, де правозахисники? Хоч один туди приїхав і так само чогось домагався? Нікого там немає», – зазначив Ленур Іслямов.

Він заявив, що учасники акції «не оглядають машини без згоди водіїв». За словами Іслямова, водіїв просять показати вміст авто, якщо ж ті відмовляються, то викликають співробітників ДПС.

«Якщо людині нічого приховувати, вона покаже вміст машини. Ми ж не додивляємося сумки, особисті речі. Жоден активіст, учасник громадянської блокади Криму не має права лазити у чужу машину. Тому додивляються співробітники ДПС. Ми з першого дня це робимо», – сказав Іслямов.

«Піднімають шум ті, хто бере участь в корупційній схемі тій же, яка була до цього. Фуру розвантажують в одному місці, потім намагаються все перевезти легковим транспортом. Їм вигідно, щоб ми були представлені в якомусь звірячому світлі. З цивільними у нас немає проблем, у нас проблеми з тими людьми, які хочуть торгувати з Кримом. Конфлікти будуть завжди: ми зупинили роботу «Титану», ми зупинили величезний бізнес, який йшов до Криму. Це ж мільярди доларів. Люди тепер сидять, кусають лікті, і думають, що б таке придумати. У них є певні можливості, у тому числі і у владі. Ми, як громада, повинні впливати і змінювати владу. Крим у нас захопили, у нас іншої Батьківщини немає. І як нам її повернути? Таким тільки чином. Може, ми й виглядаємо якимись екстремістами», – підкреслив він.

Кримська польова місія з прав людини повідомляла про часті скарги на порушення прав людини з боку воєнізованих формувань, які беруть участь у блокаді Криму.

У «Правом секторі» не розцінюють цей моніторинг правозахисників як «адекватний і реальний».

20 вересня розпочалась безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

Активісти блокади вважають, що українські компанії повинні припинити торгівлю з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією. За словами організаторів акції, вони не будуть пропускати фури до Криму до тих пір, поки не будуть виконані їхні вимоги: звільнення політв'язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодний в'їзд для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій щодо кримських татар.