Amnesty International звинувачує сирійських курдів у воєнних злочинах

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинувачує сирійських курдських бійців, підтримуваних США, у скоєнні воєнних злочинів, серед яких вивезення тисяч цивільних і руйнування їхніх будинків.

Група спостерігачів задокументувала випадки у понад десяти селищах на контрольованих курдами територіях, де загони курдської народної самооборони змусили місцевих жителів втікати чи руйнували їхні житла. Цього року курди витіснили бойовиків «Ісламської держави» з півночі Сирії.

Кризовий радник Amnesty International Лама Факіх заявила, що автономна Курдська адміністрація «зневажила міжнародні людські права в атаках, що прирівнюються до воєнних злочинів».

Речник загонів курдської самооборони Редур Кселіл заявив, що це «неправдиві звинувачення».

Водночас Amnesty International процитувала курдських бійців, що визнали примусові переміщення і назвали їх «поодинокими випадками», під час яких цивільні були переміщені задля їхньої ж безпеки.

Загони курдської самооборони були найбільш ефективним партнером на суші для кампанії проти «Ісламської держави» під проводом США. Курди раніше відкидали звинувачення з боку Туреччини у навмисному вигнанні арабів і турків з підконтрольних їм територій.