Журналісти «Схем» мали право знімати під будівлею СБУ – медіа-юрист

Your browser doesn’t support HTML5

Відео затримання журналістів «Схем», надане СБУ. Напад вирізано

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA. Перший», діяли правомірно, працюючи поблизу будівлі Служби безпеки України в Києві. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

«Чи мали право вони знімати? Ну, мабуть, що так. Бо вони все-таки перебували на вулиці, вони не заходили в приміщення і вони знімали ту інформацію, яка є доступною для всіх громадян. Які машини під’їжджають до СБУ, може бачити будь-хто, хто там проходить. Безумовно, що це не закрита територія», – наголосила Панкратова.

На думку медіа-юриста, співробітники СБУ могли перевищити свої повноваження.

«Я не суд і не слідчий, тому не можу стверджувати однозначно, але виглядає насправді так, що ці повноваження були перевищені, тому що журналіст перебував у відкритому публічному місці», – відзначила Панкратова.

У Києві вранці 2 жовтня співробітники СБУ затримали журналістів програми «Схеми» Михайла Ткача та Кирила Лазаревича, коли вони знімали автомобілі, на яких приїздять на роботу співробітники центрального офісу відомства.

Того ж дня голова спецслужби Василь Грицак призначив службове розслідування через цей інцидент, а голова управління СБУ в Києві та Київській області Михайло Глуговський вибачився перед журналістами і заявив про можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

«Схеми» – це щотижнева телевізійна програма розслідувань та аналітики про велику політичну корупцію. У кожному випуску в прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів із державними, кумівство, «розпил», афери та схеми.