Клімкін заявив, що Україна в Раді безпеки ООН візьметься за притягнення до відповідальності винних у збитті MH17

Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна як новообраний член Ради безпеки ООН візьметься за те, щоб притягти до відповідальності винних у збитті минулого року над Донбасом малайзійського авіалайнера рейсу MH17, у якому загинули 298 людей.

Як сказав він після голосування в Генеральній асамблеї ООН, для цього треба створити правовий механізм, що був би цілком прозорим, неупередженим і справедливим.

Крім того, сказав міністр, Україна в Раді безпеки буде порушувати й інші важливі питання міжнародної стабільності, миру й безпеки і стане «найкращим вартовим Статуту ООН».

За його словами, обрання України одним із нових непостійних членів Ради безпеки ООН на наступні два роки засвідчило солідарність із нею практично всього світу.

Раніше в четвер, 15 жовтня, Генеральна асамблея ООН обрала Україну, а також Єгипет, Сенегал, Уругвай і Японію непостійними членами Ради безпеки ООН на 2016 і 2017 роки.

Україна була безальтернативним кандидатом від регіону Східної Європи і не мала суперників. За неї проголосували 177 членів Генеральної асамблеї ООН із загалом 193.

У Раді безпеки ООН, що має п’ять постійних і 10 непостійних членів, ці держави замінять із 1 січня 2016 року Йорданію, Литву, Нігерію, Чад і Чилі.