Іран готується до «цунамі» туристів

Масуд Солтаніфар

Віце-президент Ірану Масуд Солтаніфар заявляє, що його країна готується до «цунамі» іноземних туристів після того, як найближчими місяцями почне діяти ядерна угода, що зніме з Ірану санкції.

Солтаніфар, який також є міністром з питань культурної спадщини і туризму, 18 жовтня заявив в інтерв’ю агенції AP, що поміркована політика президента Хасана Роугані і послаблення візового режиму дозволять привабити більше туристів до Ірану.

Іран, де розташовані 19 об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО, незабаром планує оприлюднити план приваблення закордонних інвестицій і розвитку туризму, який постраждав від дії міжнародних санкцій.

За даними іранської влади, кількість туристів у країні зросла на 12% у 2013 і 2014 роках, коли до Ірану приїхали п’ять мільйонів туристів. За словами Солтаніфара, близько половини із них – мусульмани-шиїти, тієї ж релігії, що й більшість іранців.

Державний департамент США закликає американців «ретельно зважувати всі ризики подорожі до Ірану» і заявляє, що в людей із подвійним, американсько-іранським, громадянством можуть виникнути проблеми.

Репортера Washington Post Джейсона Резаяна в Ірані засудили за звинуваченнями, серед яких – шпигунство, а ще троє інших осіб, які мають громадянство і США, й Ірану, утримують в ув’язненні або вважають зниклими.