Суд у Криму переніс засідання у справі про будівлю Меджлісу в Сімферополі

Сімферополь, будівля Меджлісу, весна 2014 року

Судове засідання за позовом благодійної організації «Фонд «Крим» щодо проведення реставраційних робіт у будівлі в Сімферополі, де розташовувався Меджліс кримськотатарського народу, перенесене на 23 листопада. Про це в коментарі проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» повідомив генеральний директор фонду Різа Шевкієв.

«16 жовтня минуло чергове судове засідання у Севастополі. Наші адвокати заявили про залучення в цю експертну комісію нашого представника, експерта Халілова Шукрі. Але представник держкомохорони Криму Чихрадзе був проти й озвучив інших людей. Суд відклали на 23 листопада, і тоді винесуть рішення щодо експертів, кого вони залучать до цієї роботи», – сказав він.

Шевкієв розцінює відмову суду як доказ того, що звинувачення на адресу Фонду «Крим» сфальсифіковані.

«Одне те, що вони не приймають нашого представника, вже говорить про те, що держкомохорони розуміє, що вони потрапляють в не дуже хороше положення, тому що у них все це сфабриковане. Подивимося, як суд вирішить. Якщо приймуть нашого представника, то ми будемо більш-менш упевнені, що рішення експертної комісії буде справедливим», – зазначив голова фонду.

Представники Фонду «Крим», на балансі якого перебуває будівля Меджлісу в Сімферополі, намагаються в суді відстояти своє право на власність. Навесні 2014 року російська влада Криму відібрала у Фонду «Крим» належну йому будівлю в Сімферополі, де розташовувався Меджліс кримськотатарського народу.

Російська влада Криму звинувачує власників у тому, що вони нібито не проводили ремонт у будівлі, яка є пам’яткою архітектури й містобудування. Черговий суд повинен призначити експертну комісію з перевірки проведення ремонтних робіт в будівлі.

Спірне питання щодо будівлі Меджлісу перебуває на розгляді Європейського суду з прав людини.

16 жовтня Шевкієв заявив, що змушений був зареєструвати фонд на материковій Україні через репресії російської влади Криму.