Керрі прибув до Берліна для переговорів із прем’єром Ізраїлю

Джон Керрі прибув до Берліна, 22 жовтня 2015 року

Держсекретар США Джон Керрі прибув до Берліна для переговорів із прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, щоб, як він сподівається, зняти напруженість і зупинити спалах насильства між ізраїльтянами і палестинцями.

Керрі, який також зустрінеться з президентом палестинської адміністрації Махмудом Аббасом 24 жовтня в Йорданії, намагається уточнити статус священного місця, де розташована мечеть аль-Акса, і яке стало центром нещодавніх сутичок між ізраїльтянами і палестинцями.

Спалах насильства в Ізраїлі й на Західному березі стався через неясність статусу мечеті аль-Акса, третьої за значенням ісламської святині на Храмовій горі, яку за останній час почали відвідувати праві депутати ізраїльського Кнесету і релігійні діячі. Це викликало побоювання палестинців щодо можливості зміни статусу мечеті і спонукало їх здійснювати напади на ізраїльтян.

Палестинці звинувачують Ізраїль у спробі змінити «статус-кво» мечеті, який би дозволяв євреям відвідувати священне місце, але не здійснювати молебень. Нетаньягу заперечує це.

Ізраїльська поліція повідомила сьогодні, що поранила двох арабів, які напали на ізраїльтянина в місті Бейт-Шемеш, на захід від Єрусалима і легко поранили його. За останні два тижні десять ізраїльтян були вбиті в результаті нападів з ножами, а 47 палестинців або арабських громадян Ізраїлю вбиті.