Військові капелани інформуватимуть цивільне населення про мінну небезпеку

Ілюстративне фото

Військові капелани України розпочинають довгострокову кампанію інформування цивільного населення про мінну небезпеку.

«Близько двадцяти осіб щоденно вже у нас в зоні бойового конфлікту стають жертвами зіткнення із вибухонебезпечними речовинами, мінами», – заявив Ігор Плохой, голова громадської організації «Капеланське служіння війську».

Перший етап кампанії інформування розпочнеться в листопаді. «Для реалізації цього проекту ми створили три мобільних групи по 5-6 осіб, складених з волонтерів, капеланів і їхніх помічників. Ці групи за перші два місяці, в які планується цей проект почати, проїдуть близько шести-семи тисяч кілометрів прифронтовою зоною Луганської й Донецької областей», – повідомив Олексій Поляков, командир регіонального підрозділу Міжконфесійного батальйону військових капеланів.

За його словами, програма має охопити від чотирьох до п’яти тисяч людей, включно з дітьми. «Заняття і тренінги з інформування про мінну небезпеку ми плануємо проводити у шкільних і дошкільних закладах, профтехучилищах, а також на підприємствах різної форми власності», – каже Олексій Поляков.

Навчання капеланів здійснювалось за програмою Данської групи розмінування. «Понад сто капеланів пройшли навчання, в тому числі близько тридцяти капеланів з нашої організації, інших суміжних організацій. Ми отримали сертифікати міжнародного зразка», – зазначає Ігор Плохой.

Наприкінці минулого місяця спостерігачі ОБСЄ заявляли, що останнім часом кількість жертв, пов’язаних із наземними мінами, боєприпасами, що не вибухнули, а також мінами-пастками продовжила зростати, і закликали сторони конфлікту розмінувати заміновану територію в Донецькій і Луганській областях.

Повідомлення про поранення військових і цивільних унаслідок підривів мін і так званих «розтяжок» надходять регулярно.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 8 тисяч людей.