Київські адвокати пікетували біля Лук’янівського СІЗО

Учасники акції біля Лук'янівського СІЗО, 27 жовтня 2015 року

Близько 50 адвокатів пікетували біля Лук’янівського СІЗО з вимогою поліпшити умови життя підозрюваних та усунути перешкоди для їхніх зустрічей із захисниками.

Наразі люди, яких утримують у столичному СІЗО, потерпають від тісноти, холоду, антисанітарії та жорстокого поводження, у подібній ситуації перебувають адвокати, які годинами очікують на зустріч зі своїми підзахисними, заявив Радіо Свобода один з організаторів протесту, адвокат Ігор Черезов.

«Умови створені такі, щоб у адвоката не було бажання ходити в СІЗО. Якщо ви – адвокат, вас щоразу змушують проходити через рамку, опромінюючи. У вас забирають всі речі, навіть ноутбук, хоча він вам потрібен для роботи. Підзахисного збирають і ведуть до адвоката дві години й більше, весь цей час ви чекаєте в темному холодному коридорі. Самі зустрічі проходять у кімнатах, які ремонтувалися ще за царських часів», – розповідає адвокат.

Інший адвокат, Леонід Шалімов, який працює в системі безоплатної юридичної допомоги, має понад 80 підзахисних одночасно. Він зізнається, що зволікання і погані умови зустрічей з підзахисному в Лук’янівському СІЗО паралізують його роботу і завдають серйозної шкоди його здоров’ю.

Адвокати вимагали зустрічі з начальником Лук’янівського СІЗО Олександром Васюком, але його не виявилося на місці, адвокати передали свої вимоги його заступникам. Представники адміністрації Лук’янівського СІЗО заяви адвокатів не коментували.

У разі, якщо адміністрація слідчого ізолятора найближчим часом не подбає про умови життя підсудних та роботи адвокатів, вони обіцяють в найближчі тижні організувати всеукраїнський адвокатський страйк.