ЄС та Косово підписали угоду про асоціацію

Федеріка Моґеріні (Л) та Іса Мустафа, Страсбург, 27 жовтня 2015

ЄC і Косово у вівторок, 27 жовтня, підписали у Страсбурзі угоду про стабілізацію і асоціацію.

«ЄС і Косово сьогодні у Страсбурзі підписали угоду про стабілізацію і асоціацію», – повідомила речниця голови Європейської служби зовнішньої діяльності Майя Коціянчич.

Представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні назвала підписання угоди «важливим днем у відносинах» ЄС і Косова.

Підписи під угодою поставили Федеріка Моґеріні та прем’єр-міністр Косова Іса Мустафа.

Угода, підписання якої відкриває шлях до початку переговорів про членства у ЄС, була парафована сторонами у 2014 році. Вона спрямована на максимальне зближення економіки, соціальних стандартів та законодавчої бази між ЄС та Косовом. Але угода не закладає точних термінів приєднання до Євросоюзу.

Сербія і Косово підписали 25 серпня у Брюсселі угоду, яка наближає дві країни до нормалізації відносин і вступу до Євросоюзу. Вона передбачає, що серби у північній частині Косова отримають значні права і можливість впливу на місцеву економіку, освіту, а також матимуть доступ до фінансування з Белграда.

Косово отримає власний телефонний код країни, що є частиною визнання Сербією суверенітету країни, яка оголосила про незалежність від Белграда у 2008 році. Дотепер Сербія відмовлялася приєднатися до США і більшості країн ЄС у визнанні Косова як незалежної держави.