Рада затвердила безкоштовну психологічну допомогу бійцям АТО

Ілюстративне фото

Депутати Верховної Ради ухвалили законопроект щодо надання бійцям АТО безкоштовної психологічної і медико-психологічної реабілітації з відшкодуванням вартості проїзду до відповідних центрів. За законопроект у другому читанні проголосували 236 депутатів.

«За статистикою, 98% з них потребують кваліфікованої допомоги внаслідок впливу бойових стрес-факторів. Розлади у бійців характеризуються високим рівнем конфліктності, підвищеною агресією, апатією, низькою працездатністю, загостренням та розвитком хронічних захворювань, інсультами, інфарктами, зростанням алкоголізму, наркоманії, асоціальною поведінкою, підвищенням ймовірності суїцидів, скороченням тривалості життя тощо», – йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Дотепер у силових структурах держави командир військової частини не мав права направити на психологічну реабілітацію підлеглого бійця, лише якщо він сам не влаштується в будь-який (навіть і відомчий) реабілітаційний центр. Втім лише під час власної відпустки та за власні кошти, оплачуючи і проїзд.

Напередодні у Генштабі повідомляли, що станом на 30 вересня надали статус учасника бойових дій 82 тисячам 547 особам, на підтвердження цього статусу вже видано 76 тисяч 598 посвідчень учасника бойових дій.