Лідер опозиції М’янми впевнена у перемозі на перших за 25 років вільних виборах до парламенту

Аун Сан Су Чжі

Лідер опозиції М’янми, нобелівський лауреат Аун Сан Су Чжі заявила, що впевнена у перемозі на перших за 25 років вільних парламентських виборах, що відбулися напередодні в країні.

Аун Сан Су Чжі заявила, що її опозиційна партія «Національна ліга за демократію» має високі шанси здолати суперника «Союз солідарності й розвитку».

У своєму виступі після завершення голосування лідер опозиції сказала, що «ті, кандидати, які не виграють на виборах, повинні прийняти переможців».

Попри очікування опозиції щодо високих результатів її кандидатів, виборчі органи М’янми мають оголосити попередні результати упродовж дня, 9 листопада, однак більш чітка картина волевиявлення з’явиться не раніше вівторка, 10 листопада. Тим не менше, чверть місць у парламенті за будь-яких підсумків голосування отримають представники військового керівництва.

Президент Мʼянми Тін Сін, який очолює «Союз солідарності й розвитку» раніше заявив, що поважатиме будь-який вибір громадян.

У 1988 році у країні відбувся військовий переворот. Після того, як владу захопили військові, країну перейменували з Бірми на Мʼянму, на всій території запровадили воєнний стан. Пізніше його скасували, але громадянські права лишалися обмеженими. У 2011 році парламент обрав президентом Тін Сіна.

Парламентські вибори були у М'янмі і в 2010 році, але через значні обмеження для волевиявлення ООН заявляла про сумнів щодо результатів голосування.