Дніпропетровськ: прокуратура відкрила кримінальні провадження через спроби суїциду в’язнів ізолятора

Фото ілюстративне

Прокуратура Дніпропетровської області відкрила два кримінальні провадження за фактами спроб самогубства серед ув’язнених Дніпропетровського слідчого ізолятора тимчасового тримання – щодо ув’язнених і щодо адміністрації. Як повідомили кореспонденту Радіо Свобода у прокуратурі, факти спроб самогубства виявили у середу, 11 листопада.

«Декілька осіб вчинили акт членоушкодження, порізавши собі вени. В результаті цього працівниками установи було застосовано до ув’язнених заходи фізичного впливу та спеціальні засоби (гумові кийки)», – заявили в прокуратурі.

У прокуратурі розповіли, що засуджені і заарештовані, які перебувають в слідчому ізоляторі, під час планового загального обшуку почали чинити опір працівникам СІЗО і скоїли напад на співробітників адміністрації. Ув’язнені почали блокувати двері камер і псувати майно ізолятора.

У Державній пенітенціарній службі підтвердили факти опору кількох в’язнів щодо планового обшуку камер.

«Персонал СІЗО був змушений застосувати силу, використовуючи кийки», – заявили у пенітенціарній службі.

Як поінформували Радіо Свобода самі засуджені, інцидент із в’язнями виник через «жорстокість з боку адміністрації».

«У двох корпусах Дніпропетровського СІЗО адміністрація проводила обшуки з надмірною жорстокістю, застосувала гумові кийки та газ, навіть проти арештантів, що не чинили опору. У відповідь на це декілька людей порізали вени. Адміністрація свідомо провокує напруженість у СІЗО, що може привести до бунту серед арештантів», – розповів Радіо Свобода один із утримуваних в слідчому ізоляторі, який побажав не називати свого імені.

За фактом інциденту у СІЗО Дніпропетровська прокуратура відкрила одне провадження за статтею про перевищення влади або службових повноважень, інше – через дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань. Усім засудженим, які були травмовані, надали медичну допомогу, зазначили в прокуратурі.