Правозахисники: ситуація в знеструмлених лікарнях Криму складна

Ілюстраційне фото

Правозахисники заявляють про складну ситуацію в лікарнях знеструмленого Криму. За інформацією представника Кримської польової місії з прав людини Ольги Скрипник, лікарні анексованого Росією Криму працюють на генераторах, яких не вистачає на все відділення, тому в першу чергу постачають електрикою реанімації й операційні. Про це Скрипник сказала ранковому ефірі на Радіо Крим. Реалії 24 листопада.

«Така ж ситуація в онкологічному центрі Сімферополя. Він працює на генераторах, але генератори також обмежені, працюють тільки на два основних відділення. Є складнощі в Судаку, де наскільки нам ясно, генераторів своїх просто немає, і тому лікарня повністю залежить від перебоїв електрики», – розповіла Скрипник.

За словами правозахисниці, відсутність електрики може створити серйозні ризики для життя людей.

«Вже є багато скарг, коли через перебої з мобільним зв’язком, люди не можуть додзвонитися до екстрених служб», – зазначила вона.

У ніч на 20 листопада в Херсонській області внаслідок підривів електричних опор були виведені з ладу дві з чотирьох магістральних ліній електропередач, за якими здійснюється енергопостачання в Крим, а також частини Херсонської й Миколаївської областей. Пізніше були пошкоджені опори інших ліній електропередач, постачання електроенергії в Крим зупинилося.

Вдень 23 листопада учасники акції блокади Криму, яка стартувала 20 вересня, продовжували блокувати доступ енергетиків і ремонтних бригад до пошкоджених ліній електропередач. 24 листопада в «Укренерго» повідомили, що приступили до відновлення однієї зі зруйнованих опор ЛЕП.

У Криму, тим часом, люди скуповують генератори, свічки, спостерігається ажіотаж на кримських АЗС.

Анексований Росією Крим забезпечується електроенергією за рахунок своїх генеруючих потужностей лише частково, менш ніж на третину.