Український експорт за 9 місяців 2015 року скоротився майже на третину – Мінекономрозвитку

Експорт товарів і послуг українського виробництва за 9 місяців 2015 року скоротився порівняно з аналогічним торік на 30,8%. Тепер він становить 34,3 мільярда доларів. Такі дані наводить міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Ключовими причинами такого падіння фахівці міністерства називають окупацію Криму, агресію Росії на сході України, фізичне руйнування інфраструктури Донбасу, скорочення експорту на традиційні ринки, насамперед російський, тяжке фінансово-економічне становище в країні та загальне скорочення виробничого потенціалу.

За даними Мінекономрозвитку, експорт здійснювався до 214 країн. Ключовим партнером України став Європейський союз, частка якого в загальному обсязі експорту становила майже третину – 31,8%. На другому місці за підсумками 9 місяців 2015 року опинилася Росія – 17%.

Далі, з суттєвим відставанням – Туреччина (6,3% експорту). До десятки найбільших торговельних партнерів України також увійшли Китай, США, Індія, Єгипет, Саудівська Аравія, Індія і Казахстан.