Яценюк: Україна та ЄС мають будувати енергетичну політику, щоб позбавити Росію монополії

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Україна та Європейський союз мають будувати спільну енергетичну політику з метою позбавлення Росії монопольного впливу. Про це прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив під час засідання Енергетичного штабу 27 листопада.

«Україна ухвалила закон, який дає можливість європейським і американським компаніям взяти безпосередню участь у модернізації та управлінні українською газотранспортною системою», – наголосив Яценюк і додав, що участь європейських компаній допоможе позбавити Росію монопольного впливу, який «вона мала впродовж останніх декількох десятиліть».

Голова уряду України також закликав Єврокомісію дослухатися до думки 10 членів Євросоюзу і перешкодити будівництву другої нитки газопроводу «Північний потік» із Росії до Німеччини. Яценюк вказав, що це будівництво є антиукраїнським і антиєвропейським проектом, мета якого – позбавити Україну транзитних потужностей і близько двох мільярдів доларів плати за транзит, а також посилити російську газову монополію на європейському ринку.

Україна є однією з основних транзитних держав із найбільшими за обсягом газовими сховищами і потужностями з транспортування газу до Євросоюзу понад 120 мільярдів кубометрів на рік.

Росія раніше неодноразово заявляла про потребу диверсифікації ризиків і ненадійність України як транзитера. Москва вже постачає газ до Європи, переважно до Німеччини, в обхід України за допомогою першої нитки газопроводу «Північний потік», яка пролягає дном Балтійського моря.

Євросоюз заблокував будівництво схожого російського проекту «Південний потік», газопровід мав бути прокладений у Чорному морі. Реалізація ще однієї російської ідеї під назвою «Турецький потік», яким газ мав надходити до країн Південної Європи, нині фактично заблокована через погіршення відносин Росії із Туреччиною.