Президент Туреччини знову відкинув нові звинувачення Росії щодо нафти «Ісламської держави»

Реджеп Тайїп Ердоган, архівне фото

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган знову відкинув уже нові звинувачення Росії в тому, що Анкара бере участь у торгівлі нафтою угруповання «Ісламська держава», яке багатьма країнами й міжнародними організаціями визнане терористичним.

Виступаючи в перебігу візиту до Катару, він заявив, що ніхто не має права звинувачувати його країну в цьому.

Ердоган наголосив, що ніколи не пішов би ні на які оборудки з терористами. Водночас він додав, що не хоче подальшого погіршення відносин із Росією.

Раніше в середу, 2 грудня, в Росії знову звинуватили президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в залученні до незаконної торгівлі нафтою з бойовиками «Ісламської держави».

Як заявили в російському Міністерстві оборони, Москві відомо про три маршрути транспортування нафти з Сирії й Іраку на територію Туреччини.

При цьому представники міністерства заявили, що їхні дані базуються на знімках із супутника, що показують бензовози, які перетинають кордон Сирії і Туреччини.

30 листопада з такими самими звинуваченнями вже виступав президент Росії Володимир Путін. Ердоган тоді вже відкинув їх і заявив, що в разі, якщо звинувачення все ж підтвердяться, він подасть у відставку. Він також запитав, чи готовий і Путін відповісти за свої слова і піти у відставку, якщо його звинувачення не підтвердяться.

Ердоган закликав російську сторону надати документи, що мали б підтвердити звинувачення Москви, які він назвав неприйнятними й аморальними. Але в Москві речник Кремля Дмитро Песков відмовився повідомляти, які Росія має докази словам свого президента.

Відносини між Москвою і Анкарою, вже погіршені останнім часом, далі різко погіршилися після того, як турецькі військові понад тиждень тому збили російський військовий літак поблизу турецько-сирійського кордону. Туреччина заявляє, що літак був збитий після численних попереджень після того, як порушив турецький повітряний простір. Росія стверджує, що її літак не порушував кордонів Туреччини, а його збиття було свідомою провокацією. Союз НАТО, членом якого є Туреччина, підтверджує версію Анкари.

За даними розвідок Іраку і США, угруповання «Ісламська держава» заробляє до 50 мільйонів доларів на місяць продажем нафти, видобутої на захоплених ним територіях Сирії й Іраку.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
01.12.2015
Ердоган кинув виклик Путіну

Президент Туреччини запропонував Путіну піти у відставку через звинувачення навколо нафти «Ісламської держави» далі