У Росії активіста засудили до 3 років колонії за участь у протестах

Ільдар Дадін

Басманний суд столиці Росії Москви засудив до трьох років колонії активіста Ільдара Дадіна, визнавши його винним за статтею «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу». Прокуратура вимагала покарання для активіста у вигляді двох років позбавлення волі. Сам Дадін не визнав провину, заявивши, що його судять «за реалізацію прав», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я прийшов сюди не просити, я прийшов сюди відстоювати свої конституційні права, і я вимагаю дотримання Конституції, припинити це ганебне переслідування за антиконституційною політичною статтею», – додав активіст, виступаючи з останнім словом у суді.

Стаття «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу» була додана в Кримінальний кодекс Росії в липні 2014 року. Дадін став першим активістом, засудженим за цією статтею. Його визнали винним в участі в чотирьох несанкціонованих акціях, зокрема, у мітингу на підтримку братів Навальних і пікеті на захист засуджених за «Болотною справою».

На даний час за статтею про «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу» порушені справи проти ще трьох активістів – Марка Гальперіна, Ірини Калмикової і 75-річного Володимира Іонова. Їхні адвокати заявляють про неправомірність висунутих звинувачень. За їхніми словами, стаття передбачає покарання за організацію і проведення неузгоджених акцій, а не за участь в них.