Керрі на переговорах у Москві сподівається «знайти порозуміння»

Джон Керрі і Сергій Лавров на зустрічі в Москві, 15 грудня 2015 року

Державний секретар США Джон Керрі почав зустрічі в Москві, на яких планують обговорити питання політичних перетворень для завершення громадянської війни в Сирії, а також реалізацію мирної угоди щодо України.

Керрі почав переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і пізніше 15 грудня має також зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Сподіваюся, що ми зможемо досягти справжнього прогресу. Думаю, що світ виграє, коли потужні держави із тривалою історією відносин зможуть знайти порозуміння. І сьогодні, я сподіваюся, ми зможемо знайти спільну мову», – сказав Керрі перед зустріччю з Лавровим.

Візит відбувається напередодні планованого третього раунду переговорів світових лідерів щодо Сирії, запланованого на 18 грудня в Нью-Йорку.

14 грудня ввечері МЗС Росії оприлюднило заяву про телефонну розмову Керрі й Лаврова, під час якої «сторони підтвердили, що для скликання нової зустрічі Міжнародної групи підтримки Сирії необхідно забезпечити виконання її рішень від 14 листопада, що передбачають підготовку спецпредставником генсекретаря ООН Стаффаном де Містурою пропозицій про склад делегації сирійської опозиції для переговорів з урядом Сирії, а також узгодження списку терористичних угруповань, проти яких потрібно боротися».

У березні 2014 року Росія анексувала український Крим. Київ і Захід не визнають цього і вважають півострів українською територією.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

За оцінками ООН, від квітня 2014 року на Донбасі загинули понад 9 тисяч людей, понад 20 тисяч були поранені.