Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко застосував право вето щодо закону про реструктуризацію валютних кредитів і пропонує відхилити його.

«За даними НБУ, станом на сьогодні фізичним особам – резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму 4,28 мільярда доларів, сума всіх іпотечних кредитів становить 2,16 мільярда доларів. Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 гривень за 1 долар, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів, завдасть банківській системі збиток на суму більше 76 мільярдів гривень», – мовиться у пояснювальній записці президента, яку цитує низка інформагенцій.

2 липня Верховна Рада ухвалила закон про реструктуризацію валютних кредитів. За цей документ проголосували 229 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Нацбанк та президент різко розкритикував ухвалення цього закону.

Після цього 6 народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради з проханням не зараховувати їхнє голосування за цей закон.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман довго не підписував цей закон, зробивши це після того, як у парламенті був зареєстрований урядовий законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів з додатковими пільгами для учасників АТО.