Держдума Росії зобов’язала ЗМІ звітувати про іноземне фінансування

(©Shutterstock)

Депутати Держдуми Росії, нижньої палати російського парламенту, в третьому читанні ухвалили законопроект, який передбачає штрафи для засобів масової інформації за приховування іноземного фінансування.

Згідно з документом, для посадових осіб вводиться штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів, а юридичні особи штрафуватимуть на суму, що дорівнює або вдвічі більша за ту, яку ЗМІ отримало з-за кордону і приховало. Штрафи за повторне приховування фінансування будуть збільшені в три-чотири рази. Раніше за це передбачалося закриття ЗМІ, проте пізніше це положення прибрали.

Звітувати перед «Роскомнаглядом», згідно з законопроектом, ЗМІ зобов’язані про суми від 15 тисяч рублів. У перелік джерел фінансування, за які вимагатимуть звіт, внесені некомерційні організації, визнані в Росії «іноземними агентами», а також зарубіжні або російські компанії, учасниками яких є іноземці.

Проти ухвалення законопроекту в листопаді виступив президентська Рада з прав людини. Згідно з її висновком, документ повертає російські ЗМІ до того періоду, коли громадяни СРСР фактично були позбавлені можливості вибору в національному інформаційному просторі.