Порошенко підписав закон про іномовлення

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав закон про створення державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України», повідомляє прес-служба президента.

«Сьогодні в умовах гібридної війни це питання виживання нашої країни, питання ефективної протидії пропагандистській роботі, яку здійснюють проти нашої країни, витрачаючи десятки і сотні мільйонів, пропагандисти країни-агресора», – сказав президент.

Він зазначив, що основним критерієм роботи іномовлення має бути об’єктивність подачі інформації про ситуацію в Україні.

Водночас міністр інформаційної політики Юрій Стець запевнив Порошенка, що за два місяці буде завершено реформу іномовлення в Україні

Окрім цього, під час розмови президент також відзначив необхідність відновлення українського мовлення у звільнених від окупації районах Донбасу.

8 грудня Верховна Рада ухвалила закон про іномовлення. Документ передбачає утворення ІНТУ («Іномовна телерадіокомпанія України Ukraine Tomorrow) за рішенням Кабінету міністрів у формі державного підприємства на базі державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» і ТОВ «Банківське телебачення».

Законопроектом планується встановити, що фінансування ІНТУ здійснюватиметься з Державного бюджету України і становитиме не менше 0,04% видатків загального фонду Держбюджету за попередній рік. Крім того, джерелами фінансування каналу іномовлення можуть бути кошти, отримані від продажу власної теле- і радіопродукції; кошти, отримані від трансляції реклами; плата за надання у користування авторськими та суміжними правами; добровільні, благодійні та спонсорські внески, пожертвування фізичних і юридичних осіб (крім анонімних пожертвувань) та інші надходження, не заборонені законодавством.