Конституційний суд Молдови підтвердив законність висунення Стурзи на посаду прем’єра

Іон Стурза

Конституційний суд Молдови одноголосним рішенням 29 грудня підтвердив законність висунення Іона Стурзи на посаду прем'єр-міністра країни.

З поданням до суду щодо перевірки законності висунення Стурзи звернулася група опозиційних до нього депутатів, які вважають, що, пропонуючи кандидатуру бізнесмена, президент Ніколає Тімофті перевищив свої повноваження і не проконсультувався з парламентарями.

В результаті суд назвав заперечення депутатів неоґрунтованим. Президент повинен призначити кандидата, який може зібрати більшість голосів у парламенті, але він не повинен отримувати затвердження кандидатури заздалегідь.

Кандидатура Іона Стурзи викликала різкий спротив в депутатському середовищі напередодні запланованого на 4 січня голосування. Стурза, щоб схилити законодавців на свій бік, пообіцяв 28 грудня, що боротиметься з корупцією.

За затвердження нового уряду у Молдові має проголосувати принаймні 51 депутат зі 101.

55-річний Іон Стурза є бізнесменом, він був прем’єром Молдови упродовж дев’яти місяців у 1999 році. У нього два громадянства, молдовське і румунське.

З кінця жовтня у Молдові працює тимчасовий уряд. Це сталося після того, як попередній проєвропейський уряд був відправлений у відставку після корупційного скандалу.