Міністр оборони виступив проти скасування строкової служби

Степан Полторак

Міністр оборони України Степан Полторак вважає, що Україна нині не може скасувати строкову військову службу за призовом і перейти на повністю контрактні Збройні сили.

Такі експерименти вже проводили, коли раніше скасовували призов на строкову службу, але «це призвело до того, що в нас практично випало ціле покоління чоловіків, які не готові до захисту своєї країни», сказав він в інтерв’ю, яке оприлюднило агентство «Українські новини».

За його словами, строкова служба дає можливість готувати мобілізаційний ресурс, і небагато які країни можуть дозволити собі повністю відмовитися від призову, бо в такому разі для підготовки мобілізаційного ресурсу потрібні «величезні кошти».

«Готувати молодих чоловіків для захисту своєї країни необхідно. Тому, на моє глибоке переконання, призов скасовувати не потрібно», – наголосив міністр.

Але, додав він, в Україні «правильно зробили», коли підвищили мінімальний вік для призову з 18 до 20 років: тепер до війська йде «не школяр, а сформована особистість».

«Лунають різноманітні популістські заяви з закликами скасувати призов і перейти на контрактну армію. По-перше, контрактна армія ніколи не виграє війну. В будь-якому разі під час активної фази ведення бойових дій ми будемо змушені вдатися до призову, до мобілізації. Контрактна армія є основою для великої армії в разі війни, але робити заяви, що завтра необхідно всіх перевести на контракт, безвідповідально. Це зробити дуже непросто», – сказав Степан Полторак.

При цьому він нагадав, що використовувати строковиків у зоні проведення антитерористичної операції або бойових дій в Україні заборонено.

У суботу, 2 січня, Міністерство оборони України повідомило, що з перших же днів 2016 року в Україні почалася постановка на військовий облік при районних (міських) військових комісаріатах 17-річних юнаків 1999 року народження – їх викличуть до військкоматів для постановки на військовий облік, вивчення їхньої придатності до військової служби, обстеження стану здоров’я.

Крім того, призов на строкову військову службу відновила і Державна прикордонна служба України, заявляючи, що це тимчасовий захід. Там теж наголосили: очікується, що призовники-прикордонники виконуватимуть завдання на ділянках, які не пов’язані з проведенням АТО. В ДПСУ призов був скасований іще 2008 року.

Восени 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович указом скасував призов до Збройних сил на 2014 рік і визначив перехід на формування армії на контрактних засадах. У травні 2014 року тодішній виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ, яким відновлювався призов на строкову військову службу до Збройних сил через агресію Росії.

У колишніх Внутрішніх військах МВС (нині це Національна гвардія), а також у Державній спеціальній службі транспорту (залишку колишніх Залізничних військ) призову не скасовували.