Туреччина наполягає, що її війська в Іраку потрібні для захисту від «Ісламської держави»

Реджеп Таїп Ердоган (©Shutterstock)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина повинна тримати війська на півночі Іраку. З такою заявою Ердоган виступив 8 січня – після того, як турецькі військові зірвали плановану угрупованням «Ісламська держава» атаку на базу Башика.

Ердоган заявив журналістам у Стамбулі, що Туреччина знищила 18 бойовиків, які планували проникнути до Башики і напасти на табір. «Жодний із наших солдатів не був поранений», – відзначив турецький президент і додав, що цей інцидент демонструє правильність надсилання додаткових військ до Башики.

Заява турецького лідера поновлює суперечності з владою Іраку, які стали публічними минулого місяця. Тоді заперечення іракського прем’єра викликало розміщення на півночі країни близько 150 турецьких військових. Туреччина називає метою перебування своїх військових у цьому районі підготовку іракських ополченців для боротьби з угрупованням «Ісламська держава».

Багдад наполягає, що війська не мають необхідних повноважень, порушують міжнародне право і мають бути виведені. Ірак порушив це питання в ООН та інших міжнародних інституціях.