Кабул закликає «Талібан» не бойкотувати мирний процес

Заступник голови МЗС Афганістану Хекмат Карзай

Влада Афганістану закликає угруповання «Талібан» не бойкотувати мирний процес з Кабулом, наголошуючи, що повстанці, які виберуть війну, зустрінуть серйозний опір.

Ця заява заступника голови афганського МЗС Хекмата Карзая з’явилася 12 січня, наступного дня після того, як він повернувся з Ісламабада, де представники чотирьох країн напрацьовували дорожню карту для завершення 14-річної війни в Афганістані. Представники «Талібану» не були запрошені на цю зустріч.

За словами Карзая, учасники зустрічі 11 січня – представники Афганістану, США, Китаю та Пакистану, прагнуть принести «тривалий мир» у його країну.

Хекмат Карзай зазначив, що більшість талібів хочуть миру. «Ми використовуватимемо всі наявні можливості проти тих, хто цього не хоче», – сказав він.

Карзай наголосив, що конфлікт в Афганістані «не є війною між афганцями», додавши, що у нього залучені «іноземні елементи».

Тривалий час Кабул звинувачує Пакистан у підтримці угруповання «Талібан» у містах, що на кордоні з Афганістаном, таких як Кветта чи Пешавар. Пакистан відкидає звинувачення.

Наступна зустріч представників Афганістану, Пакистану, США та Китаю для обговорення мирного плану вирішення афганського конфлікту, має відбутися 18 січня у Кабулі. Представники «Талібану» також не запрошені на цю зустріч.

Мирні переговори між представниками Афганістану та «Талібаном» були припинені у 2015 року після того, як стало відомо про смерть лідера цього угруповання Мулли Омара. Частина талібів, незгодних з обранням нового лідера, присягнула на вірність угрупованню «Ісламська держава».