Угода про «відкрите небо» спростить польоти між Україною та США – заступник міністра інфраструктури

Заступник міністра інфраструктури України Володимир Омелян

Угода про лібералізацію повітряного простору між Україною та США набула чинності 14 січня 2016 року. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра інфраструктури України Володимир Омелян.

«Як щойно повідомило посольство США в Україні, завершені всі юридичні формальності, і угоду між урядами України та США про повітряні перевезення набула чинності», – написав чиновник у Facebook.

Тепер, за словами Володимира Омеляна авіакомпанії обох країн матимуть право на довільну частоту і ємність повітряних перевезень, а також на самостійне наземне обслуговування в аеропортах.

Авіакомпанії обох країн зможуть виконувати польоти з так званим «правом п’ятої свободи». Це означає «право приймати на іноземній території пасажирів, що прямують на територію будь-якої третьої держави, а також адресовані туди ж вантаж і пошту, і право висаджувати пасажирів і вивантажувати вантаж і пошту, що направляються із будь-якої території, в країні-підписанті угоди».

Угода про «відкрите небо» між Україною та США була підписана 14 липня 2015 року у Вашингтоні. 4 листопада її ратифікувала Верховна Рада України.

Раніше заступник міністра інфраструктури України Володимир Омелян також розповів Радіо Свобода про перспективи авіаперевезень у межах Європи. За його словами, поєднання безвізового режиму із «відкритим небом» може дати новий поштовх для повітряних подорожей, незважаючи на економічну кризу. Якщо найбільші європейські лоукост-авіакомпанії почнуть літати в Україну, зростання авіаперевезень може становити 30 або й 40%, сподіваються у міністерстві.