Кабмін не продовжив надзвичайні заходи в енергетиці – Демчишин

Володимир Демчишин

Кабінет міністрів України не продовжив дію надзвичайних заходів в енергетиці, термін яких закінчився 19 січня, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Кабмін не продовжив. Я сьогодні вносив таку пропозицію», – сказав він.

За словами Демчишина, запровадження надзвичайних заходів в енергетиці дозволило зекономити 0,5 мільйона тонн дефіцитного вугілля за рахунок збільшення завантаження блоків атомних електростанцій (АЕС).

Міністр також зазначив, що після закінчення дії надзвичайних заходів держпідприємство «Енергоринок» вже запропонувало знизити навантаження на АЕС на 900 МВт, що призведе до збільшення навантаження на теплові електростанції, тариф на електроенергію яких вищий.

Він також повідомив, що під час урядового засідання було вирішено провести додаткову нараду і за її результатами вирішити питання про продовження надзвичайних заходів.

У грудні минулого року уряд вирішив запровадити терміном на один місяць тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

Кабмін уже ухвалював рішення про надзвичайні заходи на ринку електроенергії, востаннє 31 березня 2015 року.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак природного газу і брак вугілля через захоплення сепаратистами частини Донбасу призвів до дефіциту електроенергії в Україні.