Новий голова ПАРЄ: Росія має сприяти поверненню Україні контролю над її територіями

Педро Аграмунт

Новообраний голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт закликає Росію сприяти відновленню контролю України над її територіями.

«Ситуація в Україні залишається дуже небезпечною. У регіонах, підконтрольних сепаратистам, повідомляють про серйозні порушення людських прав. Раді Європи мають надати доступ до цих територій для подальшого розслідування», – сказав Аграмунт на засіданні ПАРЄ.

«Конфлікт в Україні, який вже забрав понад дев’ять тисяч життів і зруйнував сотні сімей, має припинитися, і це наша відповідальність, як європейців, вирішити його. Європі потрібне справжнє і щире примирення, бо конфронтація суперечить нашим інтересам. Росія має важливу роль у цьому процесі і повинна продемонструвати повагу до цінностей і стандартів, які ми поділяємо», – додав він.

Голова ПАРЄ також наголосив на необхідності звільнення делегата ПАРЄ від України Надії Савченко, яка перебуває під судом у Росії.

За даними ООН, внаслідок конфлікту на сході України, який почався у квітні 2014 року, загинули понад дев’ять тисяч людей, більше ніж 20,5 тисяч були поранені.