Прем’єр Чорногорії витримав голосування про довіру

Мило Джуканович (с) на сесії парламенту, Подгориця, 27 січня 2016 року

Прем’єр-міністр Чорногорії Мило Джуканович витримав у середу голосування про довіру його урядові після запрошення його країни вступати до НАТО.

За постанову про довіру проголосували 42 депутати з загалом 81, проти були 20, а ще 19 були відсутні.

Та при цьому Джукановичеві, уряд якого напередодні залишив один із коаліційних партнерів, допомогли голоси однієї з опозиційних партій, без яких він би не встояв.

Голосування позначило кінець 18-річної коаліції Демократичної партії соціалістів Чорногорії, якою керує Джуканович, і її незмінного з 1998 року партнера, Соціал-демократичної партії Чорногорії. Натомість Джукановича підтримала опозиційна партія «Позитивна Чорногорія» – вона заявила, що за це отримала від прем’єра поступку у вигляді права ввести своїх представників у низку міністерств, щоб «підготувати умови для вільних і чесних парламентських виборів» пізніше 2016 року.

Уряд Джукановича подав парламентові питання про довіру йому після того, як у грудні 2015 року союз НАТО подав Чорногорії запрошення на вступ.

Але суперечки, що призвели до розвалу коаліції, стосувалися не цього вступу, хоч до нього далеко не всі чорногорці ставляться позитивно, а головно економічних питань і звинувачень у корупції.